Het Kitchari Dieet, een Hartige Detox!

Het Kitchari dieet heb ik afgelopen week voor de tweede keer gedaan. Het kitchari dieet stamt uit de Ayurveda en is in essentie een mono dieet (een mono dieet is een dieet waarin je een tijdlang steeds hetzelfde eet) waarbij je enkele dagen niks anders eet dan mung bonen, rijst, verschillende groenten, overgoten met een smakelijk sausje. Hoe ik hierbij ben gekomen? Mijn vriendin is yoga docente, vegetariër en helemaal into voeding en een gezonde lifestyle en zij heeft me zover gekregen om dit ook eens te proberen. Zij zelf doet ongeveer 2x per jaar een Kitchari dieet. Ik zelf ben geen vegetariër en ben ook niet van plan er een te worden (ik volg zelf grotendeels de principes van Weston Price), maar ik sta wel open om nieuwe dingen uit te proberen, en het idee achter Kitchari is niet verkeerd.

Het idee is dat je enkele dagen niks anders dan gezonde, onbewerkte en natuurlijke voedingstoffen binnenkrijgt. Daarmee voed je je lichaam met alle voedingstoffen die het nodig heeft en zorg je ervoor dat er ook geen schadelijk of irriterende stoffen in je lichaam komen. Het werkt dus tweeledig: Het voedt je en het elimineert belastende voedingstoffen (denk aan gluten, lactose, cafeïne, e.d.). Dit maakt het Kitchari dieet dan ook uitstekend geschikt om voedsel intoleranties op te sporen en zaken zoals acne te verminderen.  

En omdat je elke dag hetzelfde eet, kan je lichaam zich er snel op instellen. Je darmen hoeven niet zoveel werk te richten omdat er maar een beperkt aantal (licht verteerbare) voedingsmiddelen binnenkomen. Daardoor kan je lichaam zich focussen op achterstallig onderhoud. 🙂

Kitchari dieet
Zo ziet een bordje kitchari eruit.

 

Ik zal mijn 4 dagen chronologisch beschrijven en je een recept aan het einde geven zodat je er lekker zelf mee aan de slag kunt. 

Dag 1.

De eerste dag was meteen al behoorlijk heftig. Op kantoor dronk ik altijd best wat koffie en nu met de Kitchari detox mocht ik daarmee dus in een keer cold turkey stoppen. Ik was dus behoorlijk vermoeid op de eerste dag en voelde me slap en onrustig. Ik had ook erg veel last van “mental fog”, het gevoel dat je heel erg veel moeite moet doen om fatsoenlijk te kunnen nadenken. Van wat ik heb gelezen is dat typisch bij veel detox diëten. Het was wel erg fijn om niet met eten bezig te hoeven zijn. “Wat ga ik eten vanavond?” “Moet ik naar de supermarkt?” “Of ga ik ergens een hapje eten?” Al die vragen waren overbodig geworden. Ik at 2-3 per dag een behoorlijke grote portie Kitchari en dan nog een banaan of een sinaasappel en dat was het. Deze beperkte keuze bespaart je veel denk en kookwerk, en op een gekke manier werd het nooit saai. 

Ik denk dat het moeilijkste aan deze eerste dag vooral het stoppen met cafeïne was. Mocht je niet zoveel koffie drinken dan denk ik eerlijk gezegd dat de eerste dag je reuze mee zal vallen. Kitchari is namelijk best lekker en behoorlijk vullend. Het is ook laag in calorieën dus je mag ook echt wel wat eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je overeet.

Dag 2.

De tweede dag was meer van het zelfde. De “mental fog” was echt nog behoorlijk aanwezig en de vermoeidheid ook. Ik denk dat dit grotendeels nog steeds het cafeïne tekort was en niet de Kitchari detox zelf, maar dat kan ik helaas niet met zekerheid zeggen. Ik zal binnenkort dit experiment nog eens doen nu ik van de cafeïne af ben en kijken wat de effecten dan zijn. Wat ik wel merkte op dag 2 was dat mijn lichaam moeite had om de grote hoeveelheden aan rijst, bonen en groenten snel te verteren en uit te scheiden, wat resulteerde in aardig wat ehm, file in mijn darmen. Ik heb daarvoor aan het einde van dit artikel met het recept wat tips neergezet om dat te voorkomen.

Dag 3.

Op dag 3 heb ik een stukje getypt, als een stukje in een dagboek. Ik zet dit hieronder neer zonder aanpassingen want aan het taalgebruik kun je al zien dat het niet echt goed met me ging:

Nu ik dit typ ben ik op dag 3 van de Kitchari detox en eerlijk gezegd voel ik me alles behalve goed. Ik heb hoofdpijn, zware benen na net een half uurtje gewandeld te hebben. Ik heb soms wat pijnscheuten in mijn gewrichten maar het grootste effect is echt een gevoel van “mental fog” en een soort neerslachtigheid. Ik probeerde laatst wat op te drukken en ik kon maar net ongeveer de helft voor elkaar krijgen wat ik normaal kon.

Misschien is dit gewoon even doorbijten en zijn het detox symptomen. Voordelen die ik ervaar: niet nadenken over eten en niet geneigd om te snoepen of andere zaken te pakken, dus simpliciteit. Daarnaast lijkt mijn huid aan het verbeteren -> minder puistjes en talgproductie. Stoelgang is oke maar lijkt lang te duren en winderigheid te veroorzaken. Ik ben benieuwd of na dag 3 er verbeteringen zullen zijn.”

Als ik dit zo teruglees zou ik bijna medelijden met mezelf hebben. Dus dat was dag 3, meteen ook de zwaarste dag lichamelijk. Op emotioneel gebied zou dag 4 voor nogal wat verrassingen zorgen…..


Dag 4.

De laatste dag van mijn detox. Ik werd zeer makkelijk wakker en had behoorlijk wat energie! Dit zakte echter meteen weer in na een uurtje en maakte plaats voor erg zware emoties. Ik heb op moment van schrijven een behoorlijk heftige tijd achter de rug: Mijn moeder is een paar maanden geleden overleden aan longkanker, een relatie van 9 jaar is nog niet zo lang geleden verbroken en ik ben verhuisd naar een nieuwe stad.

Ik dacht al die dingen grotendeels al wel te hebben verwerkt, maar op dag 4 kwam er weer behoorlijk wat verdriet voorbij. Dat schijnt vaker te gebeuren tijdens het detox diëten en dat zette me aan het denken….

Hoe vaak gebruiken we eten niet om emoties niet of minder te hoeven voelen?  En eten we ook niet vaak omdat we ons gevoelsmatig leeg voelen? Of verveeld, of verdrietig? 

Ik merkte dat tijdens het rouwproces na het overlijden van mijn moeder, waarbij ik bewust probeerde niks te onderdrukken en weg te stoppen, ik onwijs snel en veel afviel. Zou het dan kunnen zijn dat wanneer we emotie-eten we daadwerkelijk de energie van die emotie wegstoppen in ons lichaam in de vorm van overtollig gewicht? Of dat we ons zo leeg voelen omdat we onze emoties niet voelen dat we het gat moeten vullen met eten? Ik zal hier binnenkort een artikel over schrijven want ik heb een hele interessante theorie hierover. To be continued…..

Welke verklaring we ook nemen, tijdens de Kitchari detox kom je er niet onderuit en komen je emoties naar boven en willen eruit. Bereid je dus voor op wat heftige emoties en onderdruk ze niet.

Al met al was het Kitchari dieet voor mij een groot succes. Puntsgewijs zal ik even de voor en nadelen nog eens samenvatten:

VOORDELEN:

  • Ik kon me focussen op andere zaken dan koken en eten.
  • Mijn huid werd minder vettig en ik had minder puistjes.
  • Weggestopte emoties kwamen naar de oppervlakte.
  • Ik ben 1.1 kg afgevallen! (uiteindelijk was dat ook een deel vocht, maar 0.5kg bleef er toch echt vanaf).
  • Grotere motivatie om gezonde dingen te blijven eten na de detox.
  • Ik ben gestopt met koffie drinken!

NADELEN:

  • Moeilijkere stoelgang, vol gevoel.
  • Minder sociale opties.

Mocht je het Kitchari detox dieet voor jezelf willen uitproberen dan kun je onderstaand recept gebruiken.

– 200 Gram Mungbonen (veel vezels & eiwitten)
– 200 gram Basmati rijst (Bron van koolhydraten)
– Verschillende groentes zoals bleekselderij, courgette, wortels, pastinaak, pompoen enz…..
– 2 eetlepels ghee (kokosolie als je vegan eet).
– 1 theelepel  geraspte Kurkuma.
– 2 teentjes knoflook.
– 1 grote witte ui.
– Verse gember (duim grootte).
– Verse koriander.

Laat de mungbonen een nachtje weken zodat ze gaan kiemen, kook ze dan 45-60 minuten. Kook de rijst apart en voeg ze daarna samen met de mungbonen. Snijd de groenten en roerbak ze even in de ghee tezamen met de kruiden en voeg dan alles samen. Wat dan nog resteert is het pittig uien sausje dat je erover heen kan doen:

– Sesamolie 300ml
– 4 uien
– Tamarind pasta 300gr.
– Chili’s verse, klein gesneden.

Snipper de ui en de chili’s en vermeng het met de sesamolie en de Tamarind pasta. Gebruik dit om smaak te geven aan de kitchari. Dat zien dan uiteindelijk zo eruit:

Enjoy het uiensausje!

Last but not least, tips tegen verstopping:

Omdat het kitchari een enorme hoeveelheid vezels bevat, meer dan dat we normaliter binnen krijgen, is er de kans dat je verstopt zult raken. Dit komt omdat vezels vocht onttrekken aan je lichaam en als dat er niet genoeg is krijg je droge en harde ontlasting. Wat je dus kunt doen is 1. Veel water erbij blijven drinken en 2. Extra Ghee toevoegen aan je maaltijden zodat het lekker “eruit mag glibberen”. 🙂

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *