De Betekenis van een Achillespees ruptuur

Wat is de betekenis van een achillespees ruptuur? *Knap* zegt het en je leven is in ieder geval voor de komende paar maanden drastisch veranderd. Je achillespees is gescheurd en je baalt vast ontzettend.

En zeker dat het balen is en een grote teleurstelling, maar het kan ook zo maar een van de beste dingen zijn die je overkomen is in je leven. Maar hierover later meer.

Mijn vriendin heeft een boek in de kast dat zij vaak raadpleegt. Het is een een boek over de zogeheten psychosomatiek. Volgens Wikipedia:

“Psychosomatiek of psychosomatische geneeskunde is een medisch gebied dat zich bezighoudt met de ziektebeelden die zich vooral lichamelijk manifesteren, maar waarbij psychische factoren een duidelijke factor zijn.”

Ik kon het niet laten om de betekenis van een achillespees ruptuur erin op te zoeken (ook al was ik er niet zo zeker van of ik wel in die dingen “geloofde”). Wat ik las echter liet me echt behoorlijk schrikken en gaf mij een reality check.

Het boek beschreef dat een achillespees ruptuur een manifestatie was van niet helemaal mezelf zijn. Een gevolg van niet goed voor jezelf zorgen en juist veel verantwoordelijkheid op me te nemen voor anderen, maar niet voor mezelf. Dit was zo waar. In de jaren voor mijn achillespees ruptuur voelde ik mij:

– Financieel verantwoordelijk voor mijn moeder die alleen woonde na de scheiding met mijn vader en verder geen vrienden had.

– Financieel en emotioneel verantwoordelijk voor toenmalige vriendin, die beide ouders verloren had en bezig was met een opleiding en daardoor niet veel geld te besteden had.

– Verantwoordelijk voor mijn vader, ook uit schuldgevoel omdat ik zo veel naar mijn moeder trok.

– Over verantwoordelijk op mijn werk, waardoor ik werk totaal niet los kon laten soms en er thuis mee verder ging en weken draaiden van 70-80 uur als dat nodig was.

Door al taken die ik op me nam (sterker nog, voelde dat ik het op me MOEST nemen omdat dat zo hoorde) voelde ik me soms net een pakezel. Om die taken te kunnen blijven uitvoeren zocht ik een vlucht in andere dingen. Ik keek teveel Netflix, ik nam veel te vaak een wijntje (ahum, of een fles) en ik begon zelfs incidenteel te roken (en aan het einde niet meer zo incidenteel…..). En als de spanningen echt teveel werden zocht ik mijn uitvlucht in ehm, 18+ entertainment om maar een fysieke uitlaatklep te hebben.

En net als een pakezel werd ik ook daadwerkelijk zwaar “beladen”. Ik werd zwaarder en zwaarder (iets dat volgens mij ook echt een teken is dat het niet goed met je gaat) tot ik dus op een gegeven moment door mijn hoeven zakte. En dit dwong me tot een periode van rust en evaluatie en achteraf gezien was dit een heel goed iets.

(Mocht je trouwens nu te zwaar zijn, lees hier hoe je snel van een paar kilo’s af kan!)

Ik had meer dan genoeg tijd om alles op een rijtje te zetten en eens een goede blik op mijn leven te werken en wat ik belangrijk vond in het leven. Daarnaast was het ook een goed iets omdat ik nu gedwongen was om alleen voor mezelf te zorgen en ik niets meer KON doen voor anderen.

Dus mocht jij nou in hetzelfde schuitje zitten, grijp deze kans dan aan tot een moment van zelfreflectie. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

– Ben ik blij met de dingen die ik doe?
– Ben ik blij met de mensen om mij heen?
– Wat maakt mij eigenlijk gelukkig?
– Wat wil IK ervaren en beleven in MIJN leven?
– Wat is de beste keuze voor MIJ? Niet voor mijn partner, mijn ouders of mijn baas, maar voor MIJ?

Niet dat ik er nu ben hoor. Zelfs nu, jaren na mijn achillespees blessure ben ik nog steeds aan het leren om mezelf op nummer 1 te zetten en ben ik ook nog aan het leren om niet als een pakezel maar overal de verantwoordelijkheid voor te nemen. Het gaat echter steeds beter en je zult merken hoeveel lichter jij eigenlijk in het leven kan staan op het moment dat jij het idee kan loslaten dat je overal verantwoordelijk voor bent en alles en iedereen moet redden/pleasen/opvrolijken.

Om eerlijk te zijn is er op de wereld maar 1 iemand voor wie jij 100% de verantwoordelijkheid dient te dragen en dat ben je zelf. Doe je dat niet dan gaat je lichaam het voor je doen, en zak je door je hoeven.

betekenis van een achillespees ruptuur
Wees geen ezel, zorg goed voor jezelf!

P.S.

Ik geloof inmiddels dat alles in ons leven ons overkomt met een reden. Dit betekent ook dat wanneer je de betekenis van een achillespees ruptuur erkent en herkent en ernaar gaat leven, dit volgens mij de beste manier is om te voorkomen dat het je een tweede keer gebeurd. Neem je rust, reflecteer en leer!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *